be nice to people
fotka me 8:2016.JPG

Blog

Učím se ze svých chyb, který dělám

Otázky pro E - lo. Rozhovory se zajímavými lidmi, které stříhám, jsou další z mých cest k osobní svobodě. Badboy byl první, Eliška, žena protikladů, je druhá v pořadí.

E - lo

Eliško pár vět o sobě prosím...ať z toho udělám nějaký úvod.
Hah,  tak to vezmu tak heslovitě. Je mi třicet tři let, jsem vdaná, mám dva syny. Zpívám a líčím. Momentálně jsem součástí skupiny One Ivy, zároveň funguju jako backvokalistka ve skupině Megaphone a teď už I sólo zpěvačka E-lo:) Skládám songy, píšu texty, snažim se žít zdravě, eko, bio, jak mi to jen okolnosti dovolí. 

Proč se chodíš stříhat k nám, do ST.TERRITORY?
Protože se u vás cítím dobře.  Mám pocit, že když bys neměla náladu, prostě mě neobjednáš. A to se mi líbí. Cítím z Tebe, že to děláš proto, že tě to baví.  No a ta zlatá bota...?!!Když jsem tam poprvé strkala peníze, tak mě to prostě "hřálo" .

Poprvé jsi byla na střihu u Filipa, teď u mě.  Měla jsem pod rukama nejen tvoje nádherný vlasy, ale dozvěděla jsem se, že jsi právě nastartovala svoji kariéru. Pochlub se! 
Mám pár dní venku svůj první song “Time’s Up” a rovnou k tomu i videoklip.  Je to pro mě obrovský krok. A jsem strašně natěšená, co to všechno přinese. Nikdy jsem si totiž nemyslela, že bych se vydala na sólovou dráhu. Byla jsem (a stále jsem) součást skupiny One Ivy a tak mi to vyhovovalo. Být jen součástí, schovaná vzadu. Prostě jsem si nevěřila. Můj idol byla Beyonce a ja sem fakt vnitřně trpěla tim, že nezpívám jako ona..haha vtipný. A pak jsem prostě našla jiný styl, který mi sedí a kde se cítím sebejistě. V tom mi hrozně pomohl můj producent Djei Gogo . Na songu mi hostuje kamarádka Sista Carmen, španělka žijící v Praze a frontmenka skupiny United Flavour.  Ta tomu dala neskutečnej drive a náboj...Je pro mě určitě inspirací v tom, jak moc dokáže být ženská a  sexy i bez toho, aby se odhalovala. Miluju její spontánnost. 

Tančíš, zpíváš...děláš to dlouho? 
Zpívám asi od 10 let, kdy jsem začala chodit do sboru. Tam jsem se potkala s holkama, založily jsme skupinu a v ní fungujeme doteď. Což je prostě osud. Jsme každá uplně jiná, tím se skvěle doplňujeme. A můj debut je toho důkazem. Nemám za sebou žádnej label, management, PR agenturu nebo komerčního sponzora. Všechno si děláme samy. A jde nám to myslim dost dobře. Teď si zrovna fakt často děláme srandu, že si založíme One Ivy Production...Popravdě si myslim, že k tomu jednou dojde?! Co se tance týká, tak tam fakt žádnou průpravu nemám, tedy kromě protančených nocí po klubech - haha. To jde ze mě nějak samo.

Jsem úplnej kulturní blbeček, proč sis vybrala tenhle žánr. Pop Funk? Nebo se to jmenuje jinak? 
O tom jsme taky dlouho přemýšlely, kam to zařadit. Nejlíp se to dá definovat jako rnb/hiphop s melodickým rapem.

Máš dva malé kluky a jsi momentálně na mateřské dovolené. Zvědavá otázka: co dál? Třetí Mimoň, nebo si dáš chvilku oddech a budeš se věnovat zpívání? 
O třetím dítěti jsem dlouho uvažovala, ale s manželem jsme se shodli, že je s klukama zatím dostatečná sranda a pocit, že bysme nebyli ještě úplní, nemáme. Cítím to tak, že tohle se prostě úplně plánovat nemá. To, že máme dva kluky, vnímám jako určitou předurčenost. Ty krušný chvíle, který jsem s nima prožila a který mě v budoucnu určitě ještě čekají, mě zkrátka posouvají dál. Učím se ze svých chyb, který dělám. 

Vlasy si nemyješ šamponem, jsi no poo. Jak se o vlasy staráš? 
Na metodě no poo jsem 3 roky. Vlasy si myju tak jednou týdně. Jsem obecně šílenej experimentátor, takže jsem začínala s žitnou moukou, postupně jsem zkoušela sodu, žloutek, med, jíl. Myslím, že základ je prostě se nebát, vyzkoušet víc věcí a nevzdat to hned po prvním pokusu. Všechno tohle, kromě té žitné mouky, kde mě přestalo bavit, že byla fakt všude i po umytí, ráda kombinuju a mixuju...by voko:) Třeba dneska jsem si udělala kašičku ze sody, žloutku a jílu, takže vlastně skoro ze všeho. Nanáším hlavně ke kořínkům. Oplachy si občas dělám z jablečného octa, ale mám problém s tou "vůní". To bylo taky samozřejmě to, co mi na začátku scházelo...vůně šampónu.  Dneska to řeším tak, že si do nich po umytí prostě stříknu parfém. Do konečků si teď po každém mytí nanáším jojobový olej. Jak říkám, ráda zkouším nové věci, takže určitě ještě na něco přijdu.Vím ale, že k šamponům už se nikdy vrátit nechci. Nepotřebuju je a cítím se takhle líp. 

Co pro tebe vlasy znamenají a vnímáš je při zpěvu, tanci? 
Nejvíc! Mám vlasy fakt dlouhý a hustý, takže i kdybych nechtěla, tak je vnímám. Ale mám svoje vlasy moc ráda. Jsou pro mě prostředkem sebevyjádření. Tím, že mám undercuty, čním z davu. To mě baví. Teď naposledy jsi mi střihla patku. Bez jakýhokoliv přechodu, prostě ostrej schod.  Až při odchodu od tebe jsem si uvědomila, jak moc to vlastně souvisí s moji životní etapou...:)! 

Jak svoje vlasy nejraději nosíš, rozpuštěné, svázané, dají se vůbec nastylizovat? Váží asi metrák…
Doma je nosím často v culíku nebo v "bobanu". Kryšpínkovi jsou dva roky, takže jasný praktický důvody.  
A jinak to fakt ráda střídám. Když chci být víc “vidět”, tak si vyčešu boban vysoko, abych přiznala undercut i sidecuty, jindy zase vyjdu v rozpuštěných vlasech, hozených na jednu stranu. A výhodou těch “sidecutů” je, že když chci, hodím si pěšinku doprostřed a jsem za “normální hodnou holku”.

Kolik času týdně svým vlasům věnuješ? 
Tyjo, nad tím jsem nikdy nepřemýšlela. Zajímavá otázka. Tak maximálně hodinu a půl. Schválně si to budu příští týden stopovat a dám ti vědět:) 

Máš nějaký zaručený tip, co na přírodní vlasy platí?
Češu se zásadně před umytím. Po umytí ne. Jen z nich v předklonu vymačkám ručníkem vodu a nechám je volně uschnout. Vlasy mám pak přirozeně rozpramínkovaný. To mam ráda. 

Zmínila si, že se snažíš být více organic, bio, částečně si vyrábíš kosmetiku a dekorativní kosmetiku...máš ambice časem vytvořit nějakou beauty značku? 
To je myšlenka, kterou mám hodně v hlavě. Vizážistika mě moc baví, ale pořád podvědomě hledám cestu,  jak to pojmout. A líčit vlastními, na sobě otestovanými produkty, mi přijde jako skvělá kombinace! Sama se svojí pletí stale lehce bojuju, po porodu mi vyskákaly pigmentové skvrny a to mě přivedlo k experimentování s výrobou vlastní domácí kosmetiky.  Zjistila jsem, že fakt nepotřebuju kupovat megadrahý krémy, který mi hlavně ani nepomáhají. Že řešení je daleko jednodušší a levnější. Za měsíc se chystám na kurz domácí kosmetiky, tak se těším, že mě to posune dál. Ale vlastní značka? Jo, to by mě hodně bavilo. 

Zpíváš si pro sebe na veřejnosti?
Ha, tak to je vtipný, protože já se normálně jen tak zpívat dost stydím. Mám v sobě takový alter ego. Když jsem na podiu, tak si přijdu jako někdo jiný. Dokážu se odvázat, dávám volný průběh emocím. V reálu jsem ale o dost mírnější. 

Kde trénuješ, cvičíš, zkoušíš?
Dřív jsem zpívala ve sboru, ale to je úplně něco jiného. Tam se máš snažit splynout s davem a nevyčnívat. Takže po tom, co jsem ve sboru skončila, jsem nikam nechodila. Naivně jsem si myslela, že o technice přece něco vím, a stejně je vše o talentu. Chyba...Teď to bude rok a půl, co jsem začala chodit do školy Singing is Fun k Beego. Tohle rozhodnutí mě posunulo o velký kus dál. Získala jsem postupně sebevědomí zpívat i solo a hlavně, každou hodinu objevuju nové věci, ve kterých se můžu zlepšit. Jde o to, najít to správný propojení, to co ti sedne. Pak už je to o vůli a snaze věci měnit a ty věci se dějí.

Budou kluci po tobě? Když ne ve zpěvu, tak podědí tvoje vlasy? 
Hudebně si zatím netroufnu říct. Eliášovi je pět, hudba ho určitě baví, rád tancuje a skvěle umí napodobovat emoce a grimasy...Pouští si klipy z youtube a naprosto věrně napodobuje originál. Kryšpínkovi jsou dva, jistý hudební sklony tam taky jsou, ale zatím nemluví, takže i když se spolu umíme na všem dohodnout, tak o tomhle si spolu pokecat zatím nemůžeme. Nebo aspoň ne na určitý úrovni. Eliáš má vlasy spíš po mě, Kryšpínek po manželovi. Ten je sice docela “kouťák”, ale jinak má vlasů hodně, takže to množství asi podědí určitě. Uvidíme jak moc rovnoměrně.

Máš tak dlouhé vlasy, že bys je mohla ustřižené darovat. Uvažovala jsi někdy o jejich radikálním zkrácení a tomto charitativním kroku?  
Jo!  A myslím, že to jednou určitě přijde, jen asi ještě není ten pravý čas. Tyhle změny podle mě musejí přijít ze stoprocentního přesvědčení. Prostě toho nelitovat. Tak to teď ještě nemám.  

Momentálně nosíš undercut a sidecut. Dost extravagantní, ale vypadáš v něm skvěle. Jak si ho udržuješ? 
Strany zvládám zastřihnout sama. A jejich délku jedu podle nálady. Někdy to hodim skoro až dohola, jindy si je nechám trošku delší. Po strojku pak beru do ruky žiletku a ladím kontury, na kterých dost lpím, protože mám pocit, že celkový look hodně ovlivní.  Vzadu na krku mi pomáhá s údržbou manžel. Tam bych to sama fakt nezvládla. Občas mi tam hodí i trochu art, tak čekám, kdy mi tam vyholí znak Tří sester)))))

Máš nějakou celebritu nebo spíš veřejně známou osobnost, která tě svým zevnějškem inspiruje? 
Mám to docela rozmanitý.  Asi nejvíc je pro mě Rihanna, Alicia Keys, M.I.A.  

Pokud bys měla říct o jednom kusu oblečení z tvého šatníku, že je statement, co by to bylo? Na chvilku vynecháme ze hry vlasy:)
Asi bomber...ala ten, co mám na sobě v klipu. V tom se cítím fakt dobře. Jinak ve svém stylu oblékání jsem se donedávna ještě dost plácala, až teď začínám cítit jistější směr. 

Jsi s videoklipem a nahrávkou “Time’s Up feat. Sista Carmen” spokojená? 
Ano, fakt cítím spokojenost. Máme dost netradiční způsob, jak s Djeiem fungujeme. Já jsem si song předpřipravila doma na úplně jiným instrumentálu, který jsem si stáhla z netu. Djei totiž instrumentály do zásoby moc neskládá, nemá na to čas, kvůli mnoha jiným projektům. Po poslechu k tomu jeden vytvořil, ale s úplně jiným moodem. Bylo teda potřeba propojit jeho hudbu a můj text a melodii. Na tom se podílela i SA B. Všechno se to odehrálo během dvou zkoušek! V tom je Djei skvělej a máme se od něj v tomto směru hodně co učit. S holkama jsme zvyklý na to, mít u sebe neustále diář. Djei žádnej nemá. Řídí se instinktem a okamžikem. Takže když jsem šla s “Time’s Up” podruhý do studia a čekala jsem, že to budem ještě ladit, Djei začal připravovat majk...No a featuring Sisty Carmen byla další spontánní akce. Byla ve studiu kvůli svým věcem a když to slyšela, sedla, napsala na koleni text a z fleku nahrála. Prostě respekt. 

Ve studiu už jsem předtím byla, ale točit a vystoupit před tolika lidma v “hlavní roli”, to pro mě bylo poprvé. A i když jsem se toho trochu obávala, dopadlo to skvěle a já se cítila přirozeně. I když jsem v určitýchh věcech dost velkej perfekcionista, tady jsem počítala s tím, že je to první videoklip, a tak se určitě budu mít z čeho poučit pro příště. Co udělat jinak a třeba lépe. Jak jsem psala, výsledek jsme s Timem ladili na dálku, takže to byla docela challenge a poslední úpravy jsme řešili v den releasu...🙂))). Ale jsem fakt spokojená a ničeho nelituju.  Jsem moc vděčná. 

Jaké máte ambice s tím hudebním klipem a kdo se na něm vlastně podílel (kostýmy, aranže, make-up, lokace) hm? Pěkně sebe a ty ostatní vychval.
Zatím jsou reakce naprosto skvělý! Klip se spontánně šíří dál mezi lidi, což mě neskutečně teší. Singl už zazněl i ve dvou rádiích, tak uvidíme, jak se chytne. Určitě zkusíme oslovit i hudební televize. Co se hudby týče, za vším stojí můj producent Djei Gogo (Flavour Production).  Na featu mám úžasnou Sistu Carmen, frontmenku skupiny United Flavour, která songu dodala pořádnej náboj. Textově jsem se zrealizovala já, trochu i Djei a pomáhala mi i další členka One Ivy Sabina Feldmanová aka SA B (mimochodem taky k tobě chodí na vlasy), jejíž  debut “Voda” vyšel loni na podzim. Sabi se postarala i o kompletní styling, teď po vydání tomu dělá PR a vůbec, je to všestranně nadaná bytost! Je to i naše IG a FB queen, což jsou zrovna obory, v kterejch mám fakt mezery, a díky Sábě, je postupně vyplňuju. Vokály mi nazpívala Gábina Hráčková, taky členka One Ivy. Ta pro nás mimo jiné zajišťuje takový ty administrativně-organizační věci a třeba účetnictví. Přímo na place pak zajišťovala logistiku a celkově organizaci. Make - up jsem si dělala sama  a vlasy zase spolu se Sabi. To byla velká radostná improvizace přímo na místě...žádný zkoušky, nic. No a o kompletní grafický vizuál se mi postarala poslední z nás, Petra Krumpová. Ta udělala i libózní catering na place. Je to naše nejzdatnější kuchtička. Kameramanovi asistoval zase můj brácha Vojta Malý , no a celý to finančně a nejen tak, podpořil můj manžel Lukáš.  

Vzala jsi to opravdu od podlahy…
My si to prostě fakt děláme všechno sami! V klipu kromě mě vystupujou i taneční lektoři z Jam Dance Crew, dále pak parkourista Sebastian Reichel, Kristýna Hakrová a skate Tomáš Chmela. Klip byl kompletně v režii mého kamaráda kameramana Tima Sprenga z Pantheon Pictures. Vymyslel koncept, lokaci, stál za kamerou a pak si dal i postprodukci, čili střih a color grading. Všichni do toho šli bez nároku na jakoukoliv odměnu. To pro mě bylo strašně silný. Tolik lidí a dělají to jenom pro tebe, protože tomu věří a protože je to baví. A to jsem se s některými viděla poprvé až na natáčení! To je fakt dar. Vnímám to tak. 

Dík za rozhovor a klip si můžeme pustit kde?