be nice to people
fotka me 8:2016.JPG

Blog

Geometr v našem ateliéru

Jarní sezónu 2020 u nás v atelieru Studio Geometr vlastně otevřel. Dvě nádherné tapisérie Lindy Kaplanové a Kláry Spiškové nám i vám dělaly radost více než půl roku, a to i v poněkud složitém a blbém období. A teď se neradi s uměním textilu loučíme. Přísahám, že nás ani na chvilku nepřestaly bavit, zjemňovaly vztek a povznášely ducha. Za to velký dík!

IMG_1836.jpg

Jak se k nám Geometr dostal? S Lindou jsem se seznámila při stříhání a když jsme narazily na to, co vlastně dělá, zdaleka jsem netušila, o jaké kráse a technikách je vlastně ve skutečnosti řeč (protože při stříhání konverzuju na půl plynu, ehm). Teprve zpětně jsem si poskládala dohromady jejich účast na Designbloku nebo úspěšnou spolupráci na vzorování látek pro kolekci Pavla Brejchy s názvem Folklor Nomad 2018. Tapiserie jsou tkané starou tradiční technikou, Lindiny kurzy batikování trochu jinak. Nejde o českou klasiku batikovaných sluncí a mušlí. Úplně cítím, jak se možná ušklíbnete :) Linda studovala batiku na Jávě, a to je úplně jiný level. Odtud také pochází její láska k indonéskému jídlu. Vlastně jsme tuhle spolupráci-zápůjčku dotáhly až v naší oblíbené restauraci Javánka.

Co mě osobně na tapiseriích baví? Nejsou pro mě, při putování světem, takovou zátěží jako obrazy. Vytvoří kdekoliv a během chvilky to vaše doma. Baví mě jejich jednoduchost, struktura látky, pohyb – protože občas se stane, že si s látkou na zdi mírně pohraje vítr a tapisérie jako by obživne – a ekologický přístup ve výběru barev a materiálů.

follow @geometr_textil

Foto: Adéla Havelka