be nice to people
fotka me 8:2016.JPG

Blog

Aby svíčka správně hořela a dlouho vydržela

Svíčky St.Territory jsou vyrobeny z čistého sójového vosku, bez dalších příměsí. Na vysvětlenou. Sójový vosk není parafín, který za pomoci různých urychlovačů a chemických látek tzv. hoří sám, i když na něj prší. (O jeho škodlivosti tady psát nebudu). Voňavý vosk ze sóji potřebuje vlídné zacházení. Takže tady je několik rad a upozornění, jak zacházet se sójovou svíčkou, tak, aby vám dělala radost od začátku až do konce. A je jedno, jestli máte malou nebo velkou velikost, stejně tak i počet knotů, rady jsou stejné.

Jdeme na to:
1. První zapálení svíčky..obřad, který má svoje pravidla
Při prvním, opravdu jen tom prvním, zapálení rozehřejte celý povrch svíčky. To je proto, aby se neudělal kolem knotu důlek. Roztavení trvá zhruba 20 min u malé svíčky a 30 - 40 minut u velké sklenice. S tímhle časem je dobré počítat a nezapalovat poprvé svíčku na pár minut, těsně před tím než vylítnete někam na drink. Až se rozehřeje celý povrch do tekutého stavu, svíčku zhasněte. (viz foto pod článkem)

2. Zkracujeme knoty!
S dalším zapalováním svíčky už se teror z bodu1 neopakuje, ale ještě než svíčku zapálíte, zkraťte knoty svíčky na minimum (jako když byla nová). Ideálně speciálníma kleštičkama, které odstřižený knot rovnou zachytí, protože klasické nůžky jej sice odstřihnou, ale černý knot spadne do vosku a zašpiní ho. To je sice jen vizuální chyba, ale mě to moc nebaví. Pokud jste minimalisti jako já a nechcete další nástroj do domu, zkuste odlomit opálené knoty prsty ruky. Výhodou je, že přesně hmatem poznáte, kde je potřeba knot zkrátit, ten totiž v ruce sám povolí. Nevýhodou této varianty je, že si hned potom musíte umýt začerněné prsty od těch sazí na knotu. Knoty se zkracují proto, aby nečoudily a optimalizoval se poměr nabírání vosku do knotu. Protože podmínky pro hoření svíček nejsou v našich domovech nebo na terasách stejné, může se to stát. Není to chyba. Tedy..pokud knot čoudí, svíčku zhasněte a chvilku si dejte pohov. A před dalším hořením opět pečlivě zkraťte knoty. Uvidíte, že už to čoudit nebude.

3. Jak správně zhasínat svíčky
Lepší je plamen svým dechem nesfoukávat. Stejně jako oheň je i dech tvořivá síla a dvě tvořivé síly by se neměly navzájem ničit. Takže buď jej uduste víčkem nebo kovovým zvonkem - dusítkem.

4. Všeho moc škodí
Pokud jsou doma děti, ale i zvířata, nepalte a nevoňte jim pod nos celý den. Jsou mnohem citlivější než dospěláci.

5. Recyklace a další využití sklenic, tedy obalů
Prázdné sklenice zpět nevykupuji ani nesbírám, ale v rámci recyklace můžete vyčištěnou sklenici znovu použít na koření, na vlastnoručně vyrobené krémy, tinktury, nebo jako klíčící misky či květináče. Pokud jste už sklo smysluplně využili, zašlete mi prosím fotku, ráda inspiraci nasdílím ostatním.

6. Jak nejlépe vyčistit skleněný obal
Mě se nejvíce osvědčil tento postup: do hrnce s horkou vodou postavím sklenku a nechám roztavit zbylý vosk na dně. Po jejím vyjmutí, pozor, je opravdu horká, takže doporučuji pracovat v ochranných rukavicích, vyliju roztavený zbytek vosku do odpadkového koše, silou odloupnu knoty na dně a pokud se to podaří, tak i etiketu. Finální mytí už proběhne v myčce. Pak už jen odstraňte zbylou etiketu benzínovým čističem nebo ředidlem a pokud drží a nechce se pustit, prostě ji přijměte, nechte tam.

Dobře si i přečtěte upozornění na spodní straně sklenice. Nepokládejte sklo na povrchy, které sklo ještě více nahřejí, tzn. sklo a kov, protože potom by mohla sklenice prasknout. Na dřevěném povrchu nehrozí žádné nebezpečí, ani nepříjemný otisk. Enjoy!