St. Territory
be nice to people
fotka me 8:2016.JPG

Blog

NO POO aneb můj život bez šamponu - 1.díl

Tenhle článek jsem si vzala ze svého původního blogu martimaty.cz, je starý skoro tři roky a já se samozřejmě od té doby s no poo metodou dost posunula. Tohle byl prostě můj začátek a někomu možná pomůže si to přečíst, zkusit nebo pokračovat s ne-používáním klasických šamponu na mytí hlavy. Co nejdřív napíšu jeho pokračování...

Blbě se mi o tom píše, lépe mluví.
Protože zatím dost lidí neví, co je NO POO (tedy žádný odpad, rozumí se tím nepoužívání šamponu k mytí hlavy), a ti, co vědí, nevědí, jaké radosti i starosti tohle rozhodnutí může přinést, něco ze sebe přeci jen vydoluju a zkusím tady popsat, co po dvou měsících přístupu NO POO cítím. Každopádně chemie je pohodlná, balamutící, a tak pokud se rozhodnete jít přírodní cestou, seberte odvahu a nevzdávejte to po prvním týdnu. Výsledek a pocit, že tyhle vlasy jsou MOJE, stojí za to.

Jak to všechno začalo
Mojí motivací vyzkoušet no poo byl můj kamarád a zároveň člověk, kterého pravidelně stříhám. Zjistila jsem, že jeho vlasy jsou bez mytí šamponem mnohem pevnější, mají kompaktní objem, a tím pádem to vypadá, že je jich víc. Vlasy mají skvělou texturu, dobře se rozčesávají a byly mi nějak mnohem sympatičtější než ty navoněné jemnovlasy, prokluzující mezi prsty. A tak jsem kromě stojky na hlavě začala klukům s jemnými vlasy a dispozicemi k jejich úbytku vřele doporučovat no poo metodu. Zajímavé je, že stojku na hlavě pravidelně nepraktikuje nikdo, ale no poo dali skoro všichni. Snad až na dvě výjimky. :). V tuhle chvíli si u mě na haircutu tak třicet chlapíků nemyje hlavu šamponem, někteří z nich se už vzdali i všech stylingových past, protože přibližně za šest měsíců vlasy dobře drží tam, kam je dáte.

O co tady jde?
Šampon je brutální čistič a i v té nejšetrnější podobě odmývá přirozený maz z pokožky hlavy, který vlastně funguje jako to nejlepší vyživovadlo a kondicionér pro vlasy. Tím, že ho odmývá, se pokožka logicky zase promašťuje, a když to takhle děláte denně, tak se pak denně domašťují i vlasy. Proto denním uživatelům šamponu při přechodu na no poo doporučuju, aby nejdřív prodloužili interval mezi mytím aspoň na čtyři dny (třeba pomocí suchého šamponu) a potom teprve zkusili no poo metodu. Btw, šampon nemá přijít do styku s pokožkou těla, takže jestli používáte šampon, myjte hlavu v předklonu ve vaně. Vlasům to vyrovnání přirozeného pH v podstatě trvá až šest měsíců. Během toho půlroku je to někdy lepší a někdy horší, takže je dobré vědět, že obyčejná voda je záchrana a že si hlavu vodou můžete spláchnout i několikrát denně. Pro dobrý pocit. Já jsem lenoch, a tak spoléhám na drdol. :) Když se vlasy začnou konečně chovat jako pravé vlasy, jsou jako tráva v lese, divoké – ne jako uměle vypěstovaný, zdánlivě dokonalý anglický trávník, který nepřežije větší slejvák nebo čurání obyčejného psa. Vlasy no poo jsou „vaše“ a tenhle pocit bych přála zažít každému.

Co metodou No poo získáte
1. Nezávislost na produktech – kdekoliv budete. Takže vás psychicky nezničí ani pobyt pod stanem nebo v lese, ani výšlap na Himálaj. Nebudete mít ty věčné up and down stavy typu: ježíš, dneska jsem úplně hnusná, mám hnusný vlasy, udělaly se mi lupy, jsem zplihlá, potřebuju objem, fuj, asi se nechám ostříhat nebo vyměním šampon nebo kadeřníka nebo změním barvu nebo…

2. Vnímavost sebe sama  –  na zdravých neošetřovaných vlasech skvěle poznáte, jak si vaše tělo a mysl stojí. Když se dostanete do stresu nebo únavy nebo prostě hulíte a  pijete too much, jsou vlasy bez lesku a tak smutně leží na hlavě. Když se vzbudíte a jste happy, jsou suché, divoké a sexy. Prostě je už neřídí chemie, ale pravdivě vypovídají o vašem vnitřním světě (stejně to mají zvířata).

Kde jsem s no poo tzv. narazila
Prvním problémem byla barva na vlasy, protože já se barvím snad od patnácti. Normální barvu nikdo bez šamponu nechce nebo nemůže odmýt, a tak jsem musela přejít na hennu. Uvidíme, jak budou vlasy reagovat na ni. Nemám s ní ty nejlepší zkušenosti, někdy mi po ní vlasy přijdou suché, ale snad to bude ok.

Druhým problémem byl můj atopický ekzem (nebo něco podobného) na pokožce hlavy, který jsem držela v šachu, tedy relativně v klidu, právě díky šamponům z lékárny. Tenhle problém tedy s metodou no poo opět začal, ale nezhoršoval se. Zkoušela jsem na něj jedlou sodu, ta mi ale strašně vymyla barvu, potom ocet, ten neudělal pro změnu nic, až jsem zkusila no poo tinkturu od Havlíka, tedy z Havlíkovy lékárny, a to zabralo tak, že jsem už skoro ok. Asi díky kopřivám. Ty jsou zázrak právě na potíže s kůží.

No poo muži
Přechod na no poo dávají, až na pár výjimek, úplně bez problémů. Krátké vlasy se pohodlně promyjí vodou, pokožka dýchá, staré vlasy se pravidelné odstříhávají, navíc tu odpadá problém s barvením. Naštěstí. Prostě tu platí pravidlo – kratší vlasy, kratší proces přechodu na no poo. 
P.S. Buďte bez obav, pot z fitness vodou bez problémů vymyjete.

No poo ženy
No poo metodu, tedy její výsledky, mnohem lépe vypozorujete na přirozených vlasech než na barvených. Ale co jsme si zavařily, to si taky sníme. U delších vlasů se připravte se na delší proces stabilizace pokožky než u mužů. Pokud máte strach, že vlasy bez kondicionéru nerozčešete, opak je pravdou. Vlasy tolik neelektrizují a míň se cuchají. A to je při mojí délce co říct.

Pár rad nakonec, jak to všechno zvládnout
1. Když se první pokus nevydaří, nic si z toho nedělejte. Já jsem to také dala až napodruhé.

2. Češte se častěji než dřív. Pokožka hlavy se rychleji potáhne mazovým filmem a všechno, výživa, růst, pevnost i lesk, začne mnohem dřív fungovat.

3. Nebojte se zápachu. Hlava nesmrdí ani nevoní. Pokud žijete relativně zdravě, má neutrální pach.

4. Pokud jste no poo, oznamte to svému kadeřníkovi dopředu. Ne každý totiž tohle rozhodnutí respektuje, a když vám v salonu umyjí hlavu klasickým šamponem, můžete začít znovu.

5. S barvením je problém – jediná barva, která se nemusí odmývat šamponem, je henna. Alespoň já jsem zatím nic jiného na trhu nenašla. Ale třeba tenhle článek pomůže najít jiné možnosti.

6. K no poo přidejte pravidelné drbání lebky. Důsledné, bříšky prstů, milimetr po milimetru po celé hlavě. Pokožka se super prokrví a zažijete doslova blažený pocit. Buďte bez obav, hlava se tím nezmastí. Máte-li odvahu, proveďte masáž bio kokosovým olejem (Indky ho používají proti šedivění vlasů), ale týden budou vlasy vypadat jako mokré.

7. Na netu najdete hodně rad, jak dát vlasy do kondice bez šamponu. Na odmaštění se doporučuje jedlá soda, na mytí dva šálky černé kávy, na lesk ředěný jablečný ocet. Upřímně, já jsem nejšťastnější, když myju vlasy jen vodou. A kdyby byla z horského pramene, budu happy ještě víc.


Přeju hodně štěstí, pokud se do no poo pustíte, a čau na střihu, já se vaší no poo hlavy nebojím:)